marți, 1 martie 2011

Politele auto RCA vor fi verificate ca si rovinetele

     Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a initiat discutii cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor Politiei Romane pentru utilizarea sistemului de verificare a rovinietei si in cazul politelor RCA. Nu riscati amenzi fara rost, incheiati-va polita RCA la timp pentru a conduce fara griji.

     "Soferii care detin sau nu rovinieta sint verificati cu ajutorul unor mijloace electronice fara a mai fi nevoie ca masina sa fie oprita.
      Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a initiat discutii cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor Politiei Romane pentru utilizarea sistemului de verificare a rovinietei si in cazul politelor RCA, a declarat directorul Directiei Informatica din CSA, Matei Dobrescu.
“Am avut o serie de discutii cu reprezentantii Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor. Discutiile sint la inceput si nu pot sa avansez o data cind sistemul va deveni operational“, a spus Dobrescu.
     Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a introdus rovinieta electronica la 1 octombrie 2010. Soferii fara documentele care atesta plata rovinietei platesc despagubiri in functie de tipul vehiculului, intre 28 si 1.210 euro, si amenzi intre 250 si 4.500 lei. Lipsa politei de asigurare RCA se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 2000 de lei, conform Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania. De asemenea, soferilor care nu detin o polita RCA li se retine certificatului de inmatriculare sau inregistrare, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau inregistrare se retrag, conform prevederilor OUG 195/2002.
     Asiguratorii bulgari tergiverseaza plata daunelorPe de alta parte, ponderea vehiculelor inmatriculate in Bulgaria in totalul accidentelor din Romania in care sint implicate masini inscrise in strainatate a crescut de 10 ori in perioada 2005 - 2010, la peste 30%, iar asiguratorii bulgari tergiverseaza plata daunelor.
"Personal, nu ma deranjeaza ca o parte dintre cetatenii romani inmatriculeaza autovehicule in Bulgaria, nu in Romania, pentru evitarea taxelor locale si a asigurarilor RCA emise de companiile locale. Sint deranjat ca asiguratorii bulgari tergiverseaza plata daunelor provocate in Romania de autovehicule inmatriculate in tara vecina“, a declarat, ieri, directorul general al brokerului Avus International, Ionel Dima.
     El a adaugat ca in 2010, potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), din cele peste 10.200 de accidente provocate pe plan local de autovehicule inmatriculate in strainatate, 3.138 de accidente au revenit celor din Bulgaria. "Practic, ponderea accidentelor provocate de masini inmatriculate in Bulgaria a urcat pe locul 1, devansind Italia, cu o pondere de peste 30% din total. in urma cu cinci ani, Bulgaria se plasa locul 9 in totalul accidentelor, cu o pondere putin peste 3%, respectiv 156 de accidente, la un total de peste 4.400 de accidente. in 2005, Italia detinea prima pozitie in acest clasament“, a spus Dima.
Daunele provocate de un autovehicul inmatriculat in afara Romaniei sint acoperite prin asigurarea Carte Verde. Sistemul Carte Verde a fost creat in 1949."

Sursa: ziaruldeiasi (dot) ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu