joi, 10 martie 2011

Asigurătorii se aşteaptă la pierderi mai mari din RCA, dar scad tarifele


"Situaţia din piaţa asigurărilor auto se va înrăutăţi anul acesta, iar pierderile înregistrate de companiile care sub­scriu poliţe pe acest segment vor fi mai mari decât în 2010 din cauza scăderii consistente a primelor în paralel cu majorarea despăgubirilor plătite, spun asigurătorii.
"Faptul că primele de asigurare la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) au scăzut cu 20% anul acesta nu va duce decât la rezultate negative şi mai mari pentru toate companiile din această piaţă. Scăderea tarifelor este un lucru pozitiv pentru asiguraţi, dar fondurile din care se plătesc daunele scad, ceea ce va duce la majorarea pierderilor", a declarat Radu Mustăţea, preşe­dintele directoratului Astra, în cadrul unui eveniment organizat de Media Xprimm.
             Anul trecut asigurătorii au plătit despăgubiri de 970 mil. euro pentru poliţe auto, reprezentând 82% din primele subscrise. Dacă luăm în calcul şi rezervele de daună şi cheltuielile cu emiterea poliţelor, valoarea însumată a acestora depăşeşte nivelul subscrierilor, ceea ce înseamnă în final o pierdere pentru asigurători.
             Competiţia pentru cotă de piaţă
s-a intensificat în ultimele luni, multe companii anunţând reduceri de până la 20-25% a tarifelor RCA, singurul segment de piaţă stabil, în condiţiile în care găsesc tot mai greu clienţi cărora să le vândă poliţe auto facultative (Casco).
            Astra a subscris anul trecut prime brute din asigurări de răspundere civilă auto de 144 mil. euro, situându-se pe primul loc în această piaţă, fiind urmată de Carpatica Asigurări şi Euroins, cu câte 63 mil. euro fiecare. La nivelul întregii pieţe, veniturile din poliţe RCA au fost de 2,5 miliarde lei (593 mil. euro), depăşind pentru prima dată în ultimul deceniu subscrierile din asigurări Casco.
            Asigurătorii au înregistrat anul trecut venituri din poliţe Casco uşor sub pragul de 2,5 miliarde lei, cu 25% mai puţin decât în 2009, pe fondul reducerii vânzărilor de autovehicule şi reducerii cheltuielilor populaţiei.
Liderul acestui segment de piaţă a fost în 2010 Allianz-Ţiriac, cu subscrieri de 144 mil. euro, următoarele locuri din clasament fiind ocupate de Omniasig şi Groupama, cu venituri din prime de 103 mil. euro şi respectiv 90 mil. euro.
            "A trebuit să venim cu produse noi, adaptate condiţiilor din piaţă, pentru a determina clienţii să-şi menţină acelaşi grad de protecţie. Un studiu realizat la sfârşitul anului trecut arată că jumătate din clienţii Allianz care au renunţat la asigurarea Casco nu au încheiat o poliţă la o altă companie", a precizat Rangam Bir, directorul general al Allianz.
           Bir spune că Allianz a renunţat anul trecut la segmentele cu o rată de daunalitate (raportul între daunele plătite şi primele subscrise) de peste 150%, ceea ce a permis companiei să scadă preţurile pentru alte categorii de clienţi.
           El susţine că un impact negativ major asupra asigurărilor auto a fost generat de majorarea TVA de la 19% la 24% la jumătatea anului trecut, în condiţiile în care această creştere s-a resimţit imediat în cuantumul daunelor plătite fără ca asigurătorii să poată majora corespunzător tarifele din cauza situaţiei financiare precare a clienţilor.
           Valoarea daunelor plătite de asigurători pe segmentul RCA a crescut cu 1,7% în 2010, până la 1,62 miliarde lei, în timp ce pe Casco s-a înregistrat o scădere de 14%, la 2,47 miliarde lei, mult sub ritmul de scădere a încasărilor din prime. În aceste condiţii, spune şeful Allianz, soluţiile posibile sunt reducerile de costuri sau majorarea tarifelor, o măsură destul de greu de implementat însă având în vedere sensibilitatea clien­ţilor faţă de preţ.
           Alin Bucşa, directorul general al Euroins, se aşteaptă la o scădere a frecvenţei daunelor pe asigurări auto în acest an ca urmare a reducerii intensităţii traficului şi a introducerii sistemului bonus-malus, dar apreciază că impactul asupra gradului ridicat de daunalitate din această piaţă o să fie unul minor.
           "Piaţa asigurărilor auto nu va înregistra un rezultat pozitiv nici anul acesta şi trebuie să găsim soluţii pentru reducerea daunelor fără să nemulţu­mim însă păgubiţii", a declarat Bucşa.
Asigurătorii spun că o problemă importată a devenit în ultima perioadă despăgubirile plătite pentru vătămări corporale şi daune morale. Ponderea aces­tora în total despăgubiri plătite a crescut anul trecut la 7% faţă de 4% în 2009, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA)."

Sursa: zf (dot) ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu