joi, 31 martie 2011

Un an de Bonus-Malus. Doar 2% dintre asigurati RCA persoane fizice au fost penalizate

Anul 2010 a reprezentat primul an de aplicare al sistemului bonus-malus pe segmentul politelor de raspundere civila auto (RCA). Pentru aplicarea acestui sistem a fost necesara crearea unei baze de date comune privind daunele platite de catre societatile de asigurare in baza politelor de asigurare RCA emise, polite existente deja in baza de date CEDAM, a precizat Mona Cucu, director general al directiei reglementari si autorizari asigurari obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Astfel, societatile de asigurare autorizate sa practice asigurarea RCA (13 la aceasta data n.r.) au transmis in baza de date CEDAM toate dosarele de dauna deschise pentru evenimente intamplate incepand cu 1 ianuarie 2009, avand in vedere faptul ca anul 2009 a fost primul an de referinta in baza caruia a fost aplicat sistemul bonus-malus.
„Conform normelor de aplicare a sistemului bonus malus, un asigurat – proprietar sau utilizator persoana fizica – este malusat (primeste o penalizare- crestere a tarifului de prima) doar atunci cand in anul de referinta anterior a fost efectuata o plata pentru un dosar de dauna”, a reamintit Mona Cucu.
In acest context, politele RCA incheiate cu aplicarea unei clase de malus in anul 2010 reprezinta doar 2% din totalul politelor incheiate pentru asigurati persoane fizice. Restul politelor au fost incheiate cu aplicarea unei clase de bonus, respectiv o reducere de 5% sau 10% in functie de perioada de valabilitate a politei incheiate.
Sistemul bonus malus se aplica si pentru vehicule achizitionate in sistem leasing ai caror utilizatori suntpersoane fizice, astfel ca o parte dintre societati au luat decizia incadrarii acestora la tariful aplicabil persoanelor fizice.
„Acest lucru se observa si din structura datelor comunicate de catre societati catre CSA, respectiv daca in anul 2009 ponderea persoanelor fizice asigurate era de 50 % din total, in anul 2010 a fost de 75%. Pentru politele incheiate in anul 2011, prin aplicarea sistemului bonus-malus, cei care nu au provocat accidente doi ani consecutivi, adica nici in 2009, dar nici in 2010, vor beneficia de un bonus si mai mare, respectiv de 20%,daca vor incheia asigurarea pe un an de zile”, a precizat reprezentantul Comisiei.
Societatile de asigurare sunt obligate sa acorde bonus persoanelor care nu au provocat accidente (adica sa reduca tariful de prima) sau, dupa caz, sa aplice malus persoanelor care au provocat daune (sa majoreze prima).
„Din analiza tarifelor notificate pana acum de societatile de asigurare rezulta faptul ca, in cazul gamei medii de asigurati persoane fizice, primele pe care asiguratii le vor achita in 2011 vor fi mai mici decat in 2010 In cele mai multe cazuri. Aceasta se explica nu doar prin aplicarea sistemului bonus-malus, ci si prin faptul ca societatile si-au propus sa acorde reduceri In functie si de alte criterii decat cele utilizate pana acum”, a incheiat Mona Cucu.

Sursa: stiriasigurari (dot) ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu