vineri, 11 martie 2011

Luptă indecisă în asigurări: Astra urcă pe primul loc pe subscrieri, dar Allianz conduce la încasări


"Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, a urcat pe primul loc în clasamentul companiilor locale de asigurări după ce a subscris prime brute de 1,11 miliarde lei (264 mil. euro) anul trecut, detronând Allianz-Ţiriac, care ocupase această poziţie timp de şapte ani.
Nemţii de la Allianz figurează însă în statisticile UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor) cu cel mai mare volum al primelor încasate, de aproape 1,13 miliarde lei, cu 91 milioane lei mai mult decât primele încasate de Astra.
Primele încasate reflectă cel mai bine exerciţiul financiar din perioada de raportare, fiind un indicator similar cu cifra de afaceri a unei companii din orice alt domeniu de activitate, în timp ce primele subscrise reflectă într-o măsură importantă activitatea viitoare a unei companii. Primele subscrise sunt angajamentele asumate de companii pe contractele încheiate într-o anumită perioadă, ceea ce înseamnă că în contul acestora vor avea încasări în perioadele următoare.
"Primele încasate reflectă în mod normal cel mai bine activitatea unui asigurător. De obicei, nu trebuie să existe o diferenţă foarte mare între primele subscrise şi cele încasate, dar depinde de sistemul de raportare al fiecărei companii", spune Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurări Marsh.
Allianz nu a încasat însă efectiv mai mulţi bani de la clienţi, suma care depăşeşte subscrierile fiind rezultatul unui calcul contabil. Banii care depăşesc valoarea primelor brute subscrise reprezintă sume scoase de asigurător din rezervele de prime pe măsură ce şi-a încasat banii pe poliţele emise anterior. Rezervele de prime sunt echivalentul angajamentelor asumate de o companie de asigurare fără a încasa însă şi banii de la asigurat. Allianz a subscris anul trecut prime brute de 1,02 miliarde lei (241 mil. euro), în scădere cu circa 20% comparativ cu 2009, în timp ce subscrierile Astra au crescut cu 37%, datorită dublării veniturilor din poliţe de răspundere civilă auto (RCA).
Pe locul trei în piaţa de asigurări s-a menţinut Omniasig, companie controlată de grupul austriac Vienna Insurance, cu sub­scrieri de aproape 900 milioane lei, potrivit calculelor efectuate de ZF. Omniasig nu şi-a publicat încă rezultatele pe 2010 şi acestea nu mai apar nici în statisticile UNSAR, deoarece compania s-a retras din organizaţie. Grupul Vienna Insurance a raportat însă prime subscrise de 536 milioane euro (2,26 mil. lei) din operaţiunile locale în 2010, în timp ce afacerile BCR Asigurări, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, companii deţinute tot de grupul austriac, au însumat 1,36 miliarde lei. Rezultă că diferenţa de 900 milioane lei reprezintă primele brute subscrise de Omniasig.
Următoarea clasată în topul compani­ilor de asigurări este Groupama, companie creată în 2009 prin funziunea dintre Asiban şi BT Asigurări, care a înregistrat subscriseri de 743 milioane lei. BCR Asigurări ocupă poziţia a cincea în acest clasament, cu afaceri de 522 milioane lei, fiind urmată de Asirom, Uniqa, Generali, Carpatica Asigurări şi Euroins. Subscrierile tuturor companiilor de asigurări au scăzut anul trecut cu 5,7%, până la 8,36 miliarde lei (1,98 mld. euro). Declinul pieţei de asigurări s-a accentuat în 2010, având în vedere că în anul anterior scăderea a fost mai mică de 1%, principalul motiv fiind scăderea vânzărilor de autovehicule şi a leasingului, ceea ce a generat subscrieri mai mici din poliţe Casco.
"Piaţa locală de asigurări a fost legată puternic de leasing şi de creditul auto şi parţial şi de piaţa creditului ipotecar prin poliţele de locuinţe şi de viaţă pe care proprietarii de locuinţe cumpărate printr-un împrumut trebuie să le încheie. Scăderea pieţei de creditare a antrenat astfel şi o diminuare a activităţii în asigurări. Anul acesta piaţa îşi va reveni, dar condiţionată de revenirea creditului şi de creşterea nivelului de trai al populaţiei", comentează analistul financiar Dragoş Cabat.
În schimb, asigurările de viaţă au crescut cu 2,3% în 2010 şi au ajuns la prime brute de 1,66 miliarde lei (390 mil. euro), după o scădere de 13% în anul anterior. Creşterea asigurărilor de viaţă a fost susţinută de vânzarea de poliţe cu componentă investiţională, care au înregistrat un avans de 9,2%. Majoritatea jucătorilor din piaţa asigurărilor de viaţă au fost însă pe minus, creşterea agregată a pieţei datorându-se vânzărilor câtorva companii mari care au avut acces la reţele bancare.
Cele mai mari companii din această piaţă sunt ING Asigurări, BCR Asigurări de Viaţă şi Alico, care deţin împreună circa două treimi din totalul subscriserilor. ING a subscris anul trecut poliţe de 543 milioane lei, în creştere cu 3%, în timp ce afacerile BCR Asigurări de Viaţă au crescut cu 20%, la 307 milioane lei. Alico nu şi-a publicat încă rezultatele, dar calculele ZF efectuate pe baza declaraţiilor anterioare ale oficialilor companiei arată că subscrierile asigurătorului au fost de circa 210 milioane lei, în creştere cu 10% faţă de 2009.
Asigurările de viaţă deţin doar o cincime din piaţa totală de asigurări, faţă de 40-50% în ţările vest-europene. Dezvoltarea acestui segment de piaţă ar avea însă un impact semnificativ asupra economiei, spun analiştii.
"Banii companiilor de asigurări de viaţă sunt investiţi pe termen lung în acţiuni sau în titluri de stat şi ajută atât la dezvoltarea pieţei de capital, cât şi la dezvoltarea economiei în general", comentează Cabat."

Sursa: zf (dot) ro


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu