sâmbătă, 12 martie 2011

Românii nu prea mai apelează la CASCO. Obligatoria RCA tronează


"CSA: În 2010, veniturile din RCA au crescut cu 11,3 la sută faţă de 2009, iar cele din CASCO au scăzut cu 25,1 la sută
Sumele plătite ca despăgubiri pentru RCA au crescut cu 2 la sută, în timp ce pentru CASCO au scăzut cu 10 puncte
Asigurătorii ar putea creşte tarifele dacă poliţele auto rămân pe minus

               Veniturile scăzute ale populaţiei şi căderea pieţei auto şi de leasing au dus, implicit, şi la scăderea numărului de poliţe CASCO. Subscrierile din asigurări obligatorii RCA au depăşit în 2010, pentru prima oară în ultimii zece ani, pe cele aferente poliţelor facultative CASCO, pe fondul diminuării veniturilor populaţiei şi căderii pieţei auto şi de leasing.
               Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), subscrierile RCA au însumat 2,51 mld. lei, în creştere cu 11,3% faţă de 2009, în timp ce veniturile din poliţe CASCO au scăzut cu 25,1%, la 2,49 mld. lei.
               Creşterea subscrierilor pe segmentul RCA a fost însoţită şi de majorarea sumelor plătite ca despăgubiri, a căror cotă în total despăgubiri pe zona asigurărilor auto a ajuns la 30%, cu două puncte procentuale mai mult faţă de 2009. În schimb, despăgubirile pe CASCO au scăzut cu zece puncte procentuale, la 46%.
În ceea ce priveşte despăgubirile, CSA a anunţat că cele pentru RCA au crescut cu 1,66% în 2010, la 1,62 miliarde de lei, în timp ce pe segmentul CASCO au coborât cu 14,4%, la 2,48 miliarde de lei.

Se ia în calcul şi reducerea cheltuielilor

                În încercarea de a evita, pe cât posibil, afectarea majoră a fluxului de lichidităţi, din cauza unei eventuale reduceri a subscrierilor pe segmentul auto şi în acest an, asiguratorii iau în calcul, deopotrivă, fie reducerea cheltuielilor, fie majorarea tarifelor pentru poliţe. "În condiţiile în care şi în 2010 au aplicat astfel de măsuri, va fi foarte dificil pentru asigurători să pună în practică aceleaşi măsuri şi în acest an. Piaţa românească este foarte sensibilă la preţ şi orice creştere de tarife în cazul poliţelor auto aduce pierderi de clienţi, care vor căuta oferte mai bune", a spus directorul general al Allianz-Ţiriac, Rangam Bir, citat de Mediafax.

Se va renunţa la clienţii cu daunalitate mare

               Conform aceleiaşi surse, asigurătorii se gândesc şi să renunţe la clienţii care pe segmentul auto înregistrau o daunalitate de aproape 150%. "Aceşti clienţi aduceau pierderi şi, prin renunţarea la ei, compania a putut practica tarife mai joase pe alte segmente de clienţi. Practic, subvenţionăm cotaţiile de primă celor care sunt mai responsabili", a spus Bir, amintind că piaţa asigurărilor generale a scăzut în 2010 pe fondul căderii finanţărilor de tip leasing, unde poliţele CASCO se încheiau odată cu semnarea contractului de finanţare.
               În plus, o parte dintre clienţii CASCO au renunţat să îşi mai reînnoiască poliţele, în condiţiile în care foarte mulţi români s-au confruntat cu diminuarea veniturilor.

4,1 mld. lei, despăgubirile auto plătite în 2010

               Potrivit CSA, despăgubirile RCA au crescut cu 1,66% în 2010, la 1,62 miliarde de lei, în timp ce pe segmentul CASCO au coborât cu 14,4%, la 2,48 miliarde de lei.
Astfel, despăgubirile auto au însumat 4,1 miliarde de lei, de la 4,48 miliarde de lei în 2009 (-8,5%).
Asigurările auto au înregistrat o pondere de 59,8% în totalul subscrierilor pieţei, de la 62,9% în 2009.
Subscrierile RCA au însumat 2,51 miliarde de lei, în creştere cu 11,3% faţă de 2009, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). În acelaşi timp, veniturile din poliţe CASCO au scăzut cu 25,1%, la 2,49 miliarde de lei.
                Pe total, asigurările auto au însumat 5 miliarde de lei, de la 5,58 miliarde de lei în 2009 (-10,4%).
               Creşterea subscrierilor pe segmentul RCA a fost însoţită şi de majorarea sumelor plătite ca despăgubiri, a căror cotă în total despăgubiri pe zona asigurărilor auto a ajuns la 30%, cu două puncte procentuale mai mult faţă de 2009. În schimb, despăgubirile pe CASCO au scăzut cu zece puncte procentuale, la 46%.
               Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 5,7% în 2010, la 8,36 miliarde lei. Regresul a fost efectul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce piaţa asigurărilor de viaţă a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei."

Sursa: curierulnational (dot) ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu